Heksen van Goeree tijdens Avond vd Geschiedenis

Op woensdagavond 16 oktober is de van oorsprong Stellendamse auteur Leendert van Wezel te gast tijdens de Avond van de Geschiedenis.

In 2012 verscheen zijn boek “Nynke” – een boek over de heks van Goeree.

Korte inhoud boek: In het jaar 1585 startte de baljuw van het stadje Goedereede een proces tegen Nynke Dimmensdochter. Haar werd hekserij en heulen met de duivel ten laste gelegd. Stadsgenoten getuigden tegen deze vermeende heks, deskundigen werden geraadpleegd, en in december 1585 velde de baljuw het vonnis in dit heksengericht.
Nynke werd al jaren met argusogen gevolgd door haar stadsgenoten. Al vaker en eerder hadden ze haar uitgemaakt voor heks. Maar wat maakte dat het ook werkelijk tot een vonnis kwam? Welke dreiging ging er uit van die eenzame weduwe?
'Nynke' is het beklemmende verhaal van een vrouw die langzaam maar zeker verstrikt raakt in een web van verdenking, jaloezie en kwaadsprekerij. Een volksgericht? Of was er toch meer aan de hand?

Tijdens de Avond van de Geschiedenis gaat Leendert van Wezel dieper in op de historische feiten. Wat is feit? En wat is fictie. Ook vertelt hij hoe hij onderzoek pleegde om het verhaal van Nynke zo getrouw mogelijk neer te zetten.

De Avond van de Geschiedenis (aanvang 20:00 uur) wordt gehouden in het Rondeel, Dwarsweg 40 in Middelharnis.

Toegangskaarten á €5,00 voor deze avond zijn te koop aan de balie in de Bibliotheek (Ouddorp en Middelharnis) of via https://www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl/actueel/agenda/kunst/2019/AvondGeschiedenis-MH.16102019.html?fbclid=IwAR2kY67-VtpF7uXaLtcw2CimsogsT7ikbyBtJ-JBZYHl2iZLWvBSEsUiA6U of aan de deur (zolang de voorraad strekt) tijdens de Avond van de Geschiedenis.