Herdenkingsconcert 10 november WO 1

Er is 10 november een herdenkingsconcert in de kerk van Dirksland met geprojecteerd beeld en uitleg. Dit in het kader van de herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog.

Op muzikale wijze word je door Ensemble Magnificat mee terug genomen naar de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. De Duitse en Franse klanken van de soldaten in de loopgraven worden op magnifieke wijze verenigd als tijdens Kerstavond 1914; de Kleine Vrede tijdens de Grote Oorlog.
​Aanvang 20:00 uur in de grote kerk van Dirksland. Kosten: € 7,50 / € 5,00.
Het concert is de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis. We zijn blij met de samenwerking met De Motte, Streekarchief GO en de Bibliotheek. Dit concert is  mede mogelijk gemaakt door de gemeente Goeree-Overflakkee.

Het programma van de avond is gevuld met muziek die verhaalt van de eindigheid van het mensenleven, maar waarin ook wordt gezongen over het vertrouwen van de soldaten dat Jezus is voorgegaan naar het eeuwige leven. Bekende muziek van John Rutter zal ten gehore worden gebracht, namelijk het ‘Out of the deep’, een gedeelte uit het Requiem.
Heel bijzonder zijn ook de werken die klank en kleur geven aan de stilte van een begraafplaats, zoals ‘How they so softly rest’ van Haely Willan en ‘Im stillen Friedhof’ van Hugo Wolf. Van J.S. Bach zal ‘O Jesu Christ, meins Lebens Licht’ worden uitgevoerd. Naar Engelse traditie zal dit herdenkingsconcert worden afgesloten met Edward Elgars ‘Lux Aeterna’.
Hoopvol vierden militairen uit verschillende landen in 1914 het kerstfeest met muziek. Om de herinnering aan deze dappere daad levend te houden zal er een bijzondere bewerking van ‘Silent night’ worden uitgevoerd. Dit sfeervolle stuk is voor deze gelegenheid geschreven door Wiecher Mandemaker en geeft naast vertrouwde klanken ook de rauwe werkelijkheid van de situatie in de loopgraven van Iepers velden weer.

De leiding is op deze avond in handen van Mirjam van den Hoek, het orgel wordt bespeeld door Wim Diepenhorst, de celliste is Marya Heij en de trompettist is Bas Duister.
Voor de realisatie van dit concert heeft Vocaal Ensemble Magnificat samengewerkt met historische vereniging “de Motte”, het Streekarchief, het Streekmuseum en Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.