Dagelijks leven rond 1900

Maak kennis met het leven op Goeree-Overflakkee rond 1900. Wat deden de mensen? Hoe woonden zij? Welke kleding droegen zij? Waan je even honderd jaar terug in de tijd in de Flakkeese woonkamer. Oefen het bekende leesplankje in de historische schoolklas. Geniet van de typische sieraden en streekdracht op de afdeling Streekdracht. Welke outfit zou jij wel eens een dagje willen dragen?

Oude ambachten

Het Flakkeese volkslied zingt ervan en de volksaard van het eiland toont het. Al eeuwen wordt op Goeree-Overflakkee gewerkt voor de kost. Zie hoe dit vroeger in z’n werk ging in het oude straatje met ambachten op de museumzolder. Maak kennis met verschillende oude ambachten en bekijk onze smederij op de begane grond. Welk historisch beroep is jouw favoriet?

Landbouw en visserij

Het kofjekokertje, de jongste aan boord van het vissersschip, en het koeienwachtertje, de jongste arbeider in de landbouw. Beiden staan ze symbool voor een eeuwenlange traditie van akkers bewerken en de zee bevaren. In ons museum twee afdelingen die aan die traditie aandacht besteden. Weet jij waar het woord ‘sneu’ vandaan komt? Je leert het op onze afdeling visserij en scheepvaart.

Streekhistorie

Al in de Romeinse tijd was op Goeree-Overflakkee sprake van bewoning. Ook het ontstaan van de Flakkeese polders in de middeleeuwen liet sporen na in de bodem. Bekijk op de tweede verdieping unieke vondsten. O.a. opgegraven door Historische Vereniging ‘De Motte’. Op de zolder heeft Stichting WO2GO een prachtige expositie ingericht over het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog.