In de nacht van 18 op 19 november 1421 braken de dijken. Een groot deel van de Zuid-Hollandse eilanden verdronk. Het onlangs verschenen klimaatrapport laat zien dat de lessen van 600 jaar geleden tegenwoordig meer dan ooit gelden. Net als in het verleden moeten we weer leren leven met het water, natuurkrachten benutten in plaats van proberen te beheersen en weer gaan bouwen met de natuur.
Maandag 11 april organiseren Streekmuseum Goeree-Overflakkee en het waterschap Hollandse Delta een avond over veilige dijken. In de Emmaüskerk in Middelharnis vertelt dijkgraaf Jan Bonjer over de Sint-Elisabethsvloed. Vanuit het verre verleden neemt hij u mee naar het heden en de toekomst van waterveiligheid.
Deze maand hebben wij een peiling gehouden over waterveiligheid. Daaruit blijkt dat ongeveer 1 op de 10 Nederlanders overweegt te verhuizen naar een plek die niet kan overstromen. De vraag is of inwoners van Goeree-Overflakkee zich hierin herkennen. Maandag 11 april organiseren Streekmuseum Goeree-Overflakkee en waterschap Hollandse Delta daarom een avond over veilige dijken.
Uit de peiling komt ook naar voren dat een grote meerderheid van de bevolking zich ervan bewust is dat het gevaar van drie kanten kan komen: van voren (zeespiegelstijging) van achteren (overstromingen van rivieren) en van boven (regen).
Veilige dijken
De stijging van de zeespiegel kan ook gevolgen hebben voor Goeree-Overflakkee. Beleidsadviseur waterkeringen Henri van der Meijden vertelt hoe het waterschap nieuwe technieken ontwikkelt om de dijken ook in de toekomst veilig te houden.
Veilige delta
Maar hevige regenbuien en grote perioden van droogte maken het eiland ook kwetsbaar. Vanuit het verre verleden neemt dijkgraaf Jan Bonjer u mee naar de toekomst van waterveiligheid. Wanneer we water en bodem meer sturend laten zijn, kunnen we onze delta veilig en leefbaar houden.
Aanvang: 19.30 uur (zaal open 19.00 uur).
Locatie: Emmauskerk, Koningin Julianaweg Middelharnis. De toegang is gratis.
Aanmelden klik hier: Lezing: Lessen van de Sint-Elisabethsvloed – Streekmuseum
Meer weten over de Sint-Elisabethsvloed? Bekijk www.wshd.nl en zoek op Sint-Elisabethsvloed.