Flag of Germany

Lesbrieven en met de klas naar het Streekmuseum?

Steun het museum!

Het Streekmuseum biedt verschillende educatieve programma’s aan voor het basisonderwijs en voorgezet onderwijs. Leerlingen verkennen en ervaren het verleden van hun eigen omgeving aan de hand van voorwerpen en opdrachten.

Wil je het museum bezoeken? Vul onderaan de pagina het formulier in.

Lesbrieven voor in de klas!

Leskist “waar het water het land raakt”

Speciaal voor scholen hebben wij een leskist samengesteld. Die gebruikt u samen met een lesvervangende lessenserie. Aan de hand van de verhalen van Kees het koeienwachtertje en Hans het kofjekokertje gaan leerlingen aan de slag met de geschiedenis van landbouw en visserij op Goeree-Overflakkee. De lessenserie wordt afgesloten met een bezoek aan het Streekmuseum.

Ga naar: www.educatie.streekmuseum.nl 

Lesbrief Muntschat van Dirksland

Vind samen met Arco de grootste zilveren middeleeuwse muntenschat van Nederland! Maar wie heeft nu de schat begraven? En wat zijn de bijzondere munten? Bekijk de lesbrief en laat je meevoeren naar de roerige tijden van de 16e eeuw!

Ga naar: www.educatie.streekmuseum.nl 

Lesbrief Havenkanalen

In deze lessenreeks maken de leerlingen kennis met een bijzonder element in het landschap van Goeree-Overflakkee: het havenkanaal. De leerlingen ontdekken hoe het eiland zich door de eeuwen heen vormde, hoe de zogenaamde ‘sleuteldorpen’ ontstonden en wat de functie is van de havenkanalen. Het project bestaat uit drie lessen. In de eerste les ligt de nadruk op de ontwikkeling van het eiland en de functie van een havenkanaal. In de tweede les gaan leerlingen op onderzoek in een dorp en in de afsluitende les maken de leerlingen een kunstwerk.

Ga naar: www.educatie.streekmuseum.nl 

Lesbrief Vissers van GO

De visserij speelde eeuwenlang een belangrijke rol in het leven van de bewoners van het eiland Goeree-Overflakkee. Vaders voeren op zee of werkten in de havens, terwijl moeders thuis voor het gezin zorgden en het huishouden deden. In vissersgezinnen draaiden kinderen al vroeg mee in het huishouden en het verdienen van de kost. Onder begeleiding van een medewerker van het Streekmuseum kan een klas een havenrondwandeling maken, of het Streekmuseum bezoeken. Tot slot verwerken de leerlingen hun ontdekkingen in een creatieve opdracht: hoe zou jouw eigen vissersschip eruitzien?

Ga naar: www.educatie.streekmuseum.nl 

Spreekwoorden Speurtocht

In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee zijn tal van voorwerpen te vinden die te maken hebben met spreekwoorden en gezegden. Zelfs de halve zool is vertegenwoordigd.
Op deze manier komen kinderen spelenderwijs in aanraking met het erfgoed van Goeree-Overflakkee en het verhaal over de eilandelijke geschiedenis dat het Streekmuseum vertelt. De puzzeltocht leidt door het hele museum. Op vrijwel elke afdeling is immers wel een voorwerp te vinden dat verwijst naar een spreekwoord of gezegde. Bij elk voorwerp omcirkelen de kinderen het goede antwoord: De wind in de zeilen hebben, wat betekent dat? Ook schrijven ze een letter op die bij het voorwerp staat. Aan het eind van de puzzeltocht vormen de letters een zin.

Groep 3 & 4 of maatwerk

Fotopuzzeltocht

Basisschoolleerlingen van groep 3 en 4 kunnen in groepjes een leerzame fotopuzzeltocht door het museum maken aan de hand van gefotografeerde voorwerpen. Op deze manier komen kinderen spelenderwijs in aanraking met het erfgoed van Goeree-Overflakkee en het verhaal over de eilandelijke geschiedenis dat het Streekmuseum vertelt. De puzzeltocht leidt door het hele museum. Samen met de begeleiders vinden ze letters die de oplossing vormen.

Er is in overleg maatwerk mogelijk!

Wanneer u zelf wensen hebt met betrekking tot een bezoek aan het museum. Bijvoorbeeld in aansluiting bij een eigen onderwijsproject of als onderdeel van het vak geschiedenis, dan is ook maatwerk mogelijk. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op. Voor zowel primair als voortgezet onderwijs bieden wij diverse mogelijkheden.

Kom met je klas!


  Openingstijden

  zo & ma. gesloten
  di. 13:30-16:30
  wo. 13:30-16:30
  do. 13:30-16:30
  vr. 13:30-16:30
  za. 13:30-16:30

  Groepsbezoek mogelijk op afspraak.

  Bezoek onze webshop! 

  Kerkstraat 2-12, 3245 AK Sommelsdijk

  06-52 15 31 69 of 0187 – 48 37 78.

  info@streekmuseum.nl

  Entreeprijzen

  Volwassenen
  Kinderen tot 12 jaar
  Museumvrienden
  € 7.50
  € 2.50
  Gratis

  Betalen kan per PIN of contant. Wij accepteren nu ook de Museumkaart en de EILANDPAS.

  LET OP! Kaartjes via de EILANDPAS koop je voorafgaand via: Toegang Streekmuseum in Sommelsdijk | Goeree-Overflakkee (visitgo.nl)

  Rondleidingen en groepsbezoek

  Wilt u de bijzondere geschiedenis en leuke wetenswaardigheden weten van de collectie van het Streekmuseum? Ga mee met onze rondleiders en laat u meevoeren door de eeuwen heen.

  Voor een groepsbezoek buiten openingstijden en voor rondleidingen kunt u het museum bellen. Mobiel: 06 52 15 31 69

  Rondleiding tijdens openingstijden
  Rondleiding buiten openingstijden (op verzoek)
  € 35.00

  Bereikbaarheid

  Komend vanaf Rotterdam of Zierikzee volgt u op de N59 de borden Middelharnis. Bij de verkeerslichten bij Oude-Tonge slaat u af de N215 op richting Middelharnis. Op de rotonde bij Middelharnis neemt u de tweede afslag, u doet bij de volgende twee rotondes hetzelfde. Daarna neemt u de tweede straat links, de Van Aerssenstraat. Rijd deze helemaal uit tot u op de Enkele Ring komt. Wij adviseren u hier te parkeren.

  Een andere mogelijkheid is parkeren langs de Voorstraat of het Marktveld. Hiervoor houdt u op de Enkele Ring rechts aan en rijdt u als het ware om de kerk heen. U neemt vervolgens de eerste straat rechts, de Oranjestraat. U kunt vervolgens rechtsaf het Marktveld op of linksaf de Voorstraat.

  Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee bevindt zich op loopafstand van de bushalte Sommelsdijk Krakeelstraat. Deze halte is bereikbaar via buslijn 136 die rijdt vanaf Busstation Stellendam en vanaf halte Schaapsweg N59 in Achthuizen. Deze laatste twee haltes zijn vanaf de grote doorgaande lijnen bereikbaar.

  Blijf op de hoogte

   Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.

   Streekmuseum Goeree-Overflakkee
   17 beoordelingen