Flag of Germany

Schateiland Goeree-Overflakkee

Steun het museum!
Op zaterdag 28 juli 2018 deed Arco Hoekman uit Dirksland een opmerkelijke vondst in de polder tussen Dirksland en Sommelsdijk. Met zijn metaaldetector wist hij een muntschat te traceren, die uniek is voor Nederland. Het is een van de grootste laatmiddeleeuwse schatvondsten die ooit in Nederland zijn gedaan.

De vondst, gedaan op landbouwgrond, bestaat uit 3000 munten en een daarbij behorende pot in scherven. Het gaat om circa zevenhonderd losse zilveren munten en een forse klomp aan elkaar vast zittende (gecorrodeerde) munten met daartussen aarde en zand. Of alle munten in deze klomp van zilver zijn, is nog niet vastgesteld. De meeste munten lijken te dateren uit de veertiende en vijftiende eeuw. De oudste is van 1305, de jongste van 1526. De munten zijn afkomstig uit tal van Europese landen, waaronder Engeland, Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland en Oostenrijk. Het totaal aantal munten, los en in de klomp, wordt ruwweg geschat op 3000! Een aantal zilvermunten zijn uniek en tot nu toe niet vergelijkbaar met eerder gevonden munten.

Meer weten? Bekijk: Muntschat Goeree-Overflakkee – Canon van Nederland

Betekenis van de vondst

De afgelopen honderd jaar zijn met enige regelmaat muntschatten gevonden. De muntvondst in Dirksland behoort tot een van de grootste in Nederland in de afgelopen eeuw en de grootste uit de late middeleeuwen. Daarmee gaat het om een vondst van bijzonder belang en van nationale betekenis.

De tijd waarin de schat is begraven, was een zeer roerige periode. Het ligt voor de hand dat het om een plunderschat gaat omdat er ook knopen zijn gevonden. Dit zal nader onderzocht moeten worden. Piraat Rooie Klaas werd al genoemd en spreekt zeker bij de jongeren tot de verbeelding.

De schat in het Streekmuseum

Dankzij financiële steun van de provincie Zuid-Holland is in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee een permanente expositie te zien voor het publiek. De expositie bestaat uit een replica van de klomp, de pot waarin de schat zat en een aantal originele zilveren munten.

Maar wie heeft nu de schat begraven? En wat zijn de bijzondere munten? Bekijk de filmpjes op het touchscreenscherm en laat je meevoeren naar de roerige tijden van de 16e eeuw!

Lesbrief

Voor scholen is een lesbrief ontwikkeld. Mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland. Deze lesbrief is te vinden op www.educatie.streekmuseum.nl

WW: Streekverhalen

Openingstijden

zo & ma. gesloten
di. 13:30-16:30
wo. 13:30-16:30
do. 13:30-16:30
vr. 13:30-16:30
za. 13:30-16:30

Groepsbezoek mogelijk op afspraak.

Bezoek onze webshop! 

Kerkstraat 2-12, 3245 AK Sommelsdijk

06-52 15 31 69 of 0187 – 48 37 78.

info@streekmuseum.nl

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 7.50
€ 2.50
Gratis

Betalen kan per PIN of contant. Wij accepteren nu ook de Museumkaart en de EILANDPAS.

LET OP! Kaartjes via de EILANDPAS koop je voorafgaand via: Toegang Streekmuseum in Sommelsdijk | Goeree-Overflakkee (visitgo.nl)

Rondleidingen en groepsbezoek

Wilt u de bijzondere geschiedenis en leuke wetenswaardigheden weten van de collectie van het Streekmuseum? Ga mee met onze rondleiders en laat u meevoeren door de eeuwen heen.

Voor een groepsbezoek buiten openingstijden en voor rondleidingen kunt u het museum bellen. Mobiel: 06 52 15 31 69

Rondleiding tijdens openingstijden
Rondleiding buiten openingstijden (op verzoek)
€ 35.00

Bereikbaarheid

Komend vanaf Rotterdam of Zierikzee volgt u op de N59 de borden Middelharnis. Bij de verkeerslichten bij Oude-Tonge slaat u af de N215 op richting Middelharnis. Op de rotonde bij Middelharnis neemt u de tweede afslag, u doet bij de volgende twee rotondes hetzelfde. Daarna neemt u de tweede straat links, de Van Aerssenstraat. Rijd deze helemaal uit tot u op de Enkele Ring komt. Wij adviseren u hier te parkeren.

Een andere mogelijkheid is parkeren langs de Voorstraat of het Marktveld. Hiervoor houdt u op de Enkele Ring rechts aan en rijdt u als het ware om de kerk heen. U neemt vervolgens de eerste straat rechts, de Oranjestraat. U kunt vervolgens rechtsaf het Marktveld op of linksaf de Voorstraat.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee bevindt zich op loopafstand van de bushalte Sommelsdijk Krakeelstraat. Deze halte is bereikbaar via buslijn 136 die rijdt vanaf Busstation Stellendam en vanaf halte Schaapsweg N59 in Achthuizen. Deze laatste twee haltes zijn vanaf de grote doorgaande lijnen bereikbaar.

Blijf op de hoogte

    Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.

    Streekmuseum Goeree-Overflakkee
    17 beoordelingen