Tweeduizend jaar geleden liep de noordgrens van het Romeinse Rijk dwars door Nederland. Deze grens- en verdedigingszone, genaamd de limes, volgde de rivier de Rijn en werd bewaakt door forten, wachttorens, wegen en waterwerken.
Kustlimes
Ook langs de Noordzee stonden militaire versterkingen die gezamenlijk een verdedigingswerk vormden. De vroegere eilanden van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse delta hebben vermoedelijk allemaal een Romeinse versterking gehad. Deze kustforten vormde de Romeinse kustlimes.
Gedurende de Romeinse periode kwam handel in dit kustgebied tot bloei en gingen Romeinse culturele invloeden een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven.
Veel Romeinse sporen zijn gevonden in de bodem. De eerste vondsten op Goeree-Overflakkee werden gedaan in de 17e eeuw op het strand van Goedereede. Het waren sporen van een verdwenen wereld. Het kreeg dan ook de toepasselijke naam de “Ouwe Waerelt”.
Bekijk onze mooie expositie! Met oa. de Ouddorpse Malienkolder en altaar gewijd aan Nehalennia!
Ook adviseren wij u de publicaties aan die gaan over de Romeinse vondsten langs de kust op Goeree.
Dank
Met dank aan DINK creatief bureau voor het mooie ontwerp. Mikko Kriek voor de schitterende illustratie van de Romein uit omgeving Ouddorp.
De expositie is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrage van de Provincie Zuid-Holland, gemeente Gemeente Goeree-Overflakkee en historische vereniging De Motte
En natuurlijk door de prachtige voorwerpen die we mogen leven van de Rijksmuseum van Oudheden, ADC ArcheoProjecten, Provinciaal Archeologisch Depot in Alpen aan den Rijn, Historisch Museum Den Briel, Zeeuws archeologisch depot.
En natuurlijk de vrijwilligers zoals Dianne van de Zande, Jan Overweel en Annet van Leersum.