Flag of Germany
Het laatste nieuws

Expositie Romeinen aan de Kust

Tweeduizend jaar geleden liep de noordgrens van het Romeinse Rijk dwars door Nederland. Deze grens- en verdedigingszone, genaamd de limes, volgde de rivier de Rijn en werd bewaakt door forten, wachttorens, wegen en waterwerken.

Kustlimes

Ook langs de Noordzee stonden militaire versterkingen die gezamenlijk een verdedigingswerk vormden. De vroegere eilanden van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse delta hebben vermoedelijk allemaal een Romeinse versterking gehad. Deze kustforten vormde de Romeinse kustlimes.

Gedurende de Romeinse periode kwam handel in dit kustgebied tot bloei en gingen Romeinse culturele invloeden een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven.

Veel Romeinse sporen zijn gevonden in de bodem. De eerste vondsten op Goeree-Overflakkee werden gedaan in de 17e eeuw op het strand van Goedereede. Het waren sporen van een verdwenen wereld. Het kreeg dan ook de toepasselijke naam de “Ouwe Waerelt”.

Bekijk onze mooie expositie! Met oa. de Ouddorpse Malienkolder en altaar gewijd aan Nehalennia!

Ook adviseren wij u de publicaties aan die gaan over de Romeinse vondsten langs de kust op Goeree.

Dank

Met dank aan DINK creatief bureau voor het mooie ontwerp. Mikko Kriek voor de schitterende illustratie van de Romein uit omgeving Ouddorp.

De expositie is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrage van de Provincie Zuid-Holland, gemeente Gemeente Goeree-Overflakkee en historische vereniging De Motte

En natuurlijk door de prachtige voorwerpen die we mogen leven van de Rijksmuseum van OudhedenADC ArcheoProjecten, Provinciaal Archeologisch Depot in Alpen aan den Rijn, Historisch Museum Den Briel, Zeeuws archeologisch depot.

En natuurlijk de vrijwilligers zoals Dianne van de Zande, Jan Overweel en Annet van Leersum.

Openingstijden

zo & ma. gesloten
di. 13:30-16:30
wo. 13:30-16:30
do. 13:30-16:30
vr. 13:30-16:30
za. 13:30-16:30

Groepsbezoek mogelijk op afspraak.

Bezoek onze webshop! 

Kerkstraat 2-12, 3245 AK Sommelsdijk

06-52 15 31 69 of 0187 – 48 37 78.

info@streekmuseum.nl

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 7.50
€ 2.50
Gratis

Betalen kan per PIN of contant. Wij accepteren nu ook de Museumkaart en de EILANDPAS.

LET OP! Kaartjes via de EILANDPAS koop je voorafgaand via: Toegang Streekmuseum in Sommelsdijk | Goeree-Overflakkee (visitgo.nl)

Rondleidingen en groepsbezoek

Wilt u de bijzondere geschiedenis en leuke wetenswaardigheden weten van de collectie van het Streekmuseum? Ga mee met onze rondleiders en laat u meevoeren door de eeuwen heen.

Voor een groepsbezoek buiten openingstijden en voor rondleidingen kunt u het museum bellen. Mobiel: 06 52 15 31 69

Rondleiding tijdens openingstijden
Rondleiding buiten openingstijden (op verzoek)
€ 35.00

Bereikbaarheid

Komend vanaf Rotterdam of Zierikzee volgt u op de N59 de borden Middelharnis. Bij de verkeerslichten bij Oude-Tonge slaat u af de N215 op richting Middelharnis. Op de rotonde bij Middelharnis neemt u de tweede afslag, u doet bij de volgende twee rotondes hetzelfde. Daarna neemt u de tweede straat links, de Van Aerssenstraat. Rijd deze helemaal uit tot u op de Enkele Ring komt. Wij adviseren u hier te parkeren.

Een andere mogelijkheid is parkeren langs de Voorstraat of het Marktveld. Hiervoor houdt u op de Enkele Ring rechts aan en rijdt u als het ware om de kerk heen. U neemt vervolgens de eerste straat rechts, de Oranjestraat. U kunt vervolgens rechtsaf het Marktveld op of linksaf de Voorstraat.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee bevindt zich op loopafstand van de bushalte Sommelsdijk Krakeelstraat. Deze halte is bereikbaar via buslijn 136 die rijdt vanaf Busstation Stellendam en vanaf halte Schaapsweg N59 in Achthuizen. Deze laatste twee haltes zijn vanaf de grote doorgaande lijnen bereikbaar.

Blijf op de hoogte

    Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.

    Streekmuseum Goeree-Overflakkee
    17 beoordelingen