Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft de prestigieuze Erfgoedparel 2024 gewonnen met het project “De Watersnood van 1953 door kinderogen”. Het publiek werd opgeroepen om te stemmen en zo bij te dragen aan het winnen van de publieksprijs.
Over de Erfgoedparel
De provincie Zuid-Holland en het Erfgoedhuis Zuid-Holland reiken sinds 2022 om het jaar de provinciale erfgoedvrijwilligersprijs uit, de Erfgoedparel. Deze prijs erkent en beloont de inzet van vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed.
Nominatie: “De Watersnood van 1953 door kinderogen”
Het project is een samenwerking tussen het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, diverse lokale scholen, de Universiteit van Utrecht en het Streekarchief Goeree-Overflakkee. Het doel is om persoonlijke verhalen en foto’s van overlevenden van de Watersnoodramp van 1953 te verzamelen, vast te leggen en te delen. Dit initiatief streeft ernaar deze kostbare herinneringen te bewaren voor toekomstige generaties.
Belang van het project
“In 2028 is de Watersnoodramp 75 jaar geleden. Daarom willen we nu met dit project de verhalen over de Watersnoodramp verzamelen en toegankelijk maken voor het publiek”, vertelt Bertrand van den Boogert van het Streekmuseum. Al deze verhalen en foto’s worden samengevoegd en gedeeld op een digitale kaart. “We hebben nu nog de kans om de laatste verhalen te verzamelen en foto’s van een exacte locatie te voorzien.”
Het project biedt een platform voor ouderen om hun niet vertelde verhalen over de Watersnoodramp te delen, waardoor belangrijke historische informatie behouden blijft. Er worden interactieve sessies georganiseerd waarbij de gemeenschap actief betrokken wordt bij het behoud van hun erfgoed. “Foto’s zullen worden getoond waarbij we het publiek willen vragen wie en wat we zien. Veel dorpen zijn onherkenbaar,” aldus een bestuurslid van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. “Ook zijn we op zoek naar foto’s die mensen zelf in hun album nog hebben zitten”.
Verhalen gezocht
Wie herinneringen of foto’s wil delen kan hier zijn/haar verhaal kwijt: Watersnood door Kinderogen – Streekmuseum of contact opnemen via watersnood@streekmuseum.nl
Bekijk de reportage door Ron Broekhart: Laatste kans om kinderervaringen van Watersnoodramp vast te leggen – YouTube