Plattegrond

Het museum is gehuisvest in zeven historische panden die onderling met elkaar zijn verbonden. Er zijn in totaal achttien afdelingen, verdeeld over vier themagebieden. Diverse objecten in de vitrines en uiteenlopend beeldmateriaal op interactieve aanraakschermen vertellen het verhaal van 2000 jaar eilandgeschiedenis.

Dagelijks leven rond 1900

Ga ruim een eeuw terug in de tijd. Laat de winkelbel van tantes kruidenierszaak rinkelen (3). Ga op bezoek in het huisje van opa en oma (6 en 7) en zie welke kleding de familie droeg op de afdeling klederdracht (12). Tijd om wat te leren? Schuif dan in de schoolbanken van de juf in het oude klaslokaal (14).

Oude ambachten

Maak kennis met beroepen van weleer. Bekijk het manifacturenwinkeltje en de wagenmakerij (16) of de klompenmaker (17) op onze museumzolder. Luister naar de verhalen van schoenmaker Mel Dale (18). En hoor de hamer van de smid eens klinken in de oude smederij (19).

Landbouw en visserij

Eeuwenlang waren landbouw en visserij de belangrijkste sectoren op Goeree-Overflakkee. Luister naar de verhalen van Kees het koeienwachtertje (2), kijk welk gereedschap de boeren gebruikten en welke gewassen werden verbouwd. Maak kennis met Hans het kofjekokertje, hij was de jongste aan boord van vissersschip MA55 'Letty'. Lees de brief die hij schreef aan zijn moeder vlak voor hij op zee verdronk (4).

Streekhistorie

De rijke geschiedenis van het eiland wordt tastbaar in oeroude objecten die elk het verhaal vertellen van hun eigen tijdperk. Bezoek de afdeling met Romeinse vondsten van Goeree (11) of de uitgebreide verzameling archeologische vondsten van Historische Vereniging De Motte (13). Beleef het verhaal van het eiland in oorlogstijd op de zolder van Stichting WO2GO (8 en 9). Bekijk de bijzondere attributen van oude schuttersverenigingen (10). Ook het tragische verhaal van de watersnoodramp van 1953 wordt op interactieve wijze verteld aan de hand van uitgebreid foto- en filmmateriaal (11).