Flag of Germany
Het laatste nieuws

Ledenvergadering en lezing Bevrijding GO

Woensdag 26 april is de Algemene Ledenvergadering van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

Aanvang 19:30 uur. Zaal open 19:15 uur.

Hoewel corona alweer enige tijd achter ons lijkt te liggen, heeft het nog wel de nodige invloed gehad op ons museum. Zoals bij veel musea in Nederland bleven ook bij ons de bezoekersaantallen achter bij de jaren vóór corona. Ook de crisis op de energiemarkt is niet aan ons museum voorbijgegaan.

Gelukkig hebben we dit jaar wel weer de nodige activiteiten en evenementen kunnen organiseren en aan markten en braderieën kunnen deelnemen om wat geld in het laatje te brengen. En zoals ieder jaar hebben we ook nu weer nieuwe producten aan ons assortiment toegevoegd.

De jaarstukken vindt u hier.

Na de pauze zal militair historicus Johan van Doorn het slotdeel van zijn drieluik over de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee presenteren.

Hij pakt zijn verhaal weer op waar hij tijdens de vorige ledenvergadering gebleven is, namelijk de kerstperiode van 1944. In de maanden daarna bleef het eiland voor de Geallieerden in het bevrijde Brabant interessant. Vergaande plannen tot verovering en een flinke commando verkenningsraid waren het gevolg. 
In de weken naar de bevrijding toe steeg bij de bewoners van Goeree-Overflakkee de spanning of er op hun eiland ook gevochten zou worden zoals in andere delen van Nederland het geval was.

Hoe dit nu allemaal precies afliep, vertelt Van Doorn op de komende ledenvergadering van het streekmuseum.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn geweest de eerdere lezingen bij te wonen, is dat geen probleem want aan het begin kijkt Van Doorn nog even terug naar hetgeen hij eerder besproken heeft. De lezing is voor iedereen vrij toegankelijk en begint ongeveer 20.15 uur.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is ledenvergadering-2023-bevrijding-GO.jpg

Divisiecommandant Ahlmann verlaat zijn commandopost aan de Langeweg te Sommelsdijk (woning ir Mijs) geëscorteerd door overste Dawson (midden), nadat hij door beide Engelse officieren “overtuigd” was om alsnog te capituleren (7 mei 1945)

Openingstijden

zo & ma. gesloten
di. 13:30-16:30
wo. 13:30-16:30
do. 13:30-16:30
vr. 13:30-16:30
za. 13:30-16:30

 

Bezoek onze webshop! 

Kerkstraat 2-12, 3245 AK Sommelsdijk

06-52 15 31 69

info@streekmuseum.nl

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 5.00
€ 2.50
Gratis

Betalen kan per PIN of contant. Wij accepteren nu ook de Museumkaart.

Rondleidingen en groepsbezoek

Wilt u de bijzondere geschiedenis en leuke wetenswaardigheden weten van de collectie van het Streekmuseum? Ga mee met onze rondleiders en laat u meevoeren door de eeuwen heen.

Voor een groepsbezoek buiten openingstijden en voor rondleidingen kunt u het museum bellen. Mobiel: 06 52 15 31 69

Rondleiding tijdens openingstijden
Rondleiding buiten openingstijden
€ 15.00
€ 25.00

Bereikbaarheid

Komend vanaf Rotterdam of Zierikzee volgt u op de N59 de borden Middelharnis. Bij de verkeerslichten bij Oude-Tonge slaat u af de N215 op richting Middelharnis. Op de rotonde bij Middelharnis neemt u de tweede afslag, u doet bij de volgende twee rotondes hetzelfde. Daarna neemt u de tweede straat links, de Van Aerssenstraat. Rijd deze helemaal uit tot u op de Enkele Ring komt. Wij adviseren u hier te parkeren.

Een andere mogelijkheid is parkeren langs de Voorstraat of het Marktveld. Hiervoor houdt u op de Enkele Ring rechts aan en rijdt u als het ware om de kerk heen. U neemt vervolgens de eerste straat rechts, de Oranjestraat. U kunt vervolgens rechtsaf het Marktveld op of linksaf de Voorstraat.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee bevindt zich op loopafstand van de bushalte Sommelsdijk Krakeelstraat. Deze halte is bereikbaar via buslijn 136 die rijdt vanaf Busstation Stellendam en vanaf halte Schaapsweg N59 in Achthuizen. Deze laatste twee haltes zijn vanaf de grote doorgaande lijnen bereikbaar.

Blijf op de hoogte

    Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.

    Streekmuseum Goeree-Overflakkee
    17 beoordelingen