Flag of Germany
Het laatste nieuws

Nieuwe expositie

Op Goeree Overflakkee “zetten we de tafel aan” als we bedoelen dat we deze gaan dekken. Dat is de titel van de expositie over serviezen, glaswerk, bestek uit de jaren 1850-1950 gebruikt door Flakkeenaars in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in de Kerkstraat van Sommelsdijk.

Ook in Zeeland en op de andere Zuid Hollandse eilanden kennen ze de uitdrukking van de “tafel aanzetten”.

Mede afhankelijk van de sociale status kende het aanzetten van de tafel een grote variatie: van eenvoudige aardewerk of emaille borden en ijzeren bestek op een tafelzeiltje tot verfijnd porselein serviesgoed met zilveren bestek op een damast tafellaken.

Het eten werd opgediend door gewoon de pannen op tafel te zetten, in eenvoudige schalen te doen of in dekschalen die onderdeel waren van het mooie servies. Op zon- en feestdagen werd veelal wat mooier gedekt dan doordeweeks.

In het Streekmuseum zijn tot 15 november 2024 nog niet eerder getoonde serviezen, glas- en zilverwerk en bestek uit de jaren 1850-1950 te zien, zoals gebruikt door Flakkeenaars. Al het zilverwerk is gepoetst om het er “kelluf” uit te laten zien. Het blinkt dusdanig dat je “je keuvel erin op kan zetten”.

Ontdek de verschillende eet- en drinkgewoonten bij de mensen thuis op Goeree-Overflakkee met nog nooit eerder getoonde voorwerpen uit de eigen collectie van het Streekmuseum!

Kijk voor de openingstijden op de website:www.streekmuseum.nl of bel 06-52153169/0187-483778

Het is de bedoeling dat er gedurende de duur van deze tentoonstelling speciale rondleidingen gehouden gaan worden, waarbij nader wordt ingegaan op hetgeen staat tentoongesteld. Ook staat een unieke “proeverij” op het programma, waarbij kennis kan worden gemaakt met gerechten die vroeger op ons eiland veelvuldig werden opgediend, maar inmiddels in de vergetelheid zijn geraakt.

Zodra de data van deze rondleidingen en proeverij bekend zijn, leest u hierover meer.

Openingstijden

zo & ma. gesloten
di. 13:30-16:30
wo. 13:30-16:30
do. 13:30-16:30
vr. 13:30-16:30
za. 13:30-16:30

Groepsbezoek mogelijk op afspraak.

Bezoek onze webshop! 

Kerkstraat 2-12, 3245 AK Sommelsdijk

06-52 15 31 69 of 0187 – 48 37 78.

info@streekmuseum.nl

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 7.50
€ 2.50
Gratis

Betalen kan per PIN of contant. Wij accepteren nu ook de Museumkaart en de EILANDPAS.

LET OP! Kaartjes via de EILANDPAS koop je voorafgaand via: Toegang Streekmuseum in Sommelsdijk | Goeree-Overflakkee (visitgo.nl)

Rondleidingen en groepsbezoek

Wilt u de bijzondere geschiedenis en leuke wetenswaardigheden weten van de collectie van het Streekmuseum? Ga mee met onze rondleiders en laat u meevoeren door de eeuwen heen.

Voor een groepsbezoek buiten openingstijden en voor rondleidingen kunt u het museum bellen. Mobiel: 06 52 15 31 69

Rondleiding tijdens openingstijden
Rondleiding buiten openingstijden (op verzoek)
€ 35.00

Bereikbaarheid

Komend vanaf Rotterdam of Zierikzee volgt u op de N59 de borden Middelharnis. Bij de verkeerslichten bij Oude-Tonge slaat u af de N215 op richting Middelharnis. Op de rotonde bij Middelharnis neemt u de tweede afslag, u doet bij de volgende twee rotondes hetzelfde. Daarna neemt u de tweede straat links, de Van Aerssenstraat. Rijd deze helemaal uit tot u op de Enkele Ring komt. Wij adviseren u hier te parkeren.

Een andere mogelijkheid is parkeren langs de Voorstraat of het Marktveld. Hiervoor houdt u op de Enkele Ring rechts aan en rijdt u als het ware om de kerk heen. U neemt vervolgens de eerste straat rechts, de Oranjestraat. U kunt vervolgens rechtsaf het Marktveld op of linksaf de Voorstraat.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee bevindt zich op loopafstand van de bushalte Sommelsdijk Krakeelstraat. Deze halte is bereikbaar via buslijn 136 die rijdt vanaf Busstation Stellendam en vanaf halte Schaapsweg N59 in Achthuizen. Deze laatste twee haltes zijn vanaf de grote doorgaande lijnen bereikbaar.

Blijf op de hoogte

    Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.

    Streekmuseum Goeree-Overflakkee
    17 beoordelingen