Het kofjekokertje, de jongste aan boord van het vissersschip, en het koeienwachtertje, de jongste arbeider in de landbouw. Beiden staan ze symbool voor een eeuwenlange traditie van akkers bewerken en de zee bevaren. In ons museum twee afdelingen die aan die traditie aandacht besteden. Waarom hadden vissers oorbellen in? En waarom had elk dorp zijn eigen motief trui? Je leert het op onze afdeling visserij en scheepvaart.
Maak kennis met het leven op Goeree-Overflakkee rond 1900. Wat deden de mensen? Hoe woonden zij? Welke kleding droegen zij? Waan je even honderd jaar terug in de tijd in de Flakkeese woonkamer. Hoor de klanken van het dialect en oefen het bekende leesplankje in de historische schoolklas. Geniet van de typische sieraden en streekdracht […]
Het Flakkeese volkslied zingt ervan en de volksaard van het eiland toont het. Al eeuwen wordt op Goeree-Overflakkee gewerkt voor de kost. Zie hoe dit vroeger in z’n werk ging in het oude straatje met ambachten op de museumzolder.
Al in de Romeinse tijd was op Goeree-Overflakkee sprake van bewoning. Ook het ontstaan van de Flakkeese polders in de middeleeuwen liet sporen na in de bodem. Bekijk op de tweede verdieping unieke vondsten.