Flag of Germany
Het laatste nieuws

Op Holle Bolle Dag veroveren Romeinen Sommelsdijk

Het verleden komt tot leven aanstaande vrijdag 18 augustus. Ontdek in het centrum van Sommelsdijk 2000 jaar eilandgeschiedenis. Treed in de voetsporen van de Romeinen op Goeree!

Van 14.00 tot 23.00 uur is het Holle Bolle Dag: een groot dorpsfeest voor iedereen, boordevol activiteiten in de historische dorpskern met als speciaal thema: de Romeinen. Natuurlijk is er ook weer de gezellige braderie met meer dan 80 kramen en tal van optredens en gezellige terrassen tot 23:00 uur ’s avonds.

De Romeinen van toen

Overblijfselen van de Romeinse tijd uit de bodem van Goeree zijn in het Streekmuseum als expositie eenmalig bij elkaar gebracht. De burgemeester opent om 14:00 uur de expositie op ludieke wijze op het Marktveld.

De Romeinen zijn ook echt even terug

Naast de expositie komen de Romeinen ook echt even terug: er is een heel kampement, muziek, een beautysalon, een goochelaar en voor de kinderen ook zwaardvechten en speerwerpen (onder begeleiding uiteraard). In de salon kun je je haar Romeins laten vlechten en voorbeelden zien van Romeinse make-up en parfum aan de hand van archeologische vondsten. En proef vooral ook een glaasje Romeinse wijn gemaakt door vrijwilligers van het Streekmuseum.

Toneel: “Oens Neeltje”

Wie is toch “Oens Neeltje”? En wat heeft zij met de Romeinen te maken? Dat zal duidelijk worden in de komische toneelstukjes die 15:00, 16:00, 17:00 en 19:00 uur worden opgevoerd op het Marktveld. Breng vooral iets blinkends mee om na afloop te doneren!

Veelzijdige middag- en avondmarkt

Meer dan 80 kramen zijn aanwezig, waaronder een uitgebreide ambachts- en streekmarkt. Van bezem binden tot mosterd maken. Van rabarberchampagne tot geborduurde oorbellen. Of proef eens wilde gans! Voor de jeugd is er op de Westdijk kleedjesmarkt, aan de overzijde van de woningen (aanmelden niet nodig).

De Doele: diverse exposities

De Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen zal haar prachtige gebouw De Doele openstellen tijdens Holle Bolle Dag. Er zijn beeldvertoningen over oud Sommelsdijk, de visserij van Middelharnis en van leden van de lokale fotoclub “De Rare Kiek”. Dorpsbrouwerij Solaes heeft bij de Doele een eigen terras: kom dus proeven!

Bezoek aan en langs historische gebouwen

Bekijk Barcelona door de lens van fotograaf Fons Kern in de Remonstrantse Kerk. Beklim de kerktoren van de grote kerk, kom luisteren naar het orgel of bezoek de dorpsmolen. Laat je elk uur rondleiden door een ervaren gids door de historische dorpskern (14:30, 15:30 en 16:30 uur bij het Streekmuseum).

Historische voertuigen

Zijn brommers, motoren, auto’s en landbouwvoertuigen van toen meer je ding? Ga dan naar de West Krakeelstraat. Of kom kijken naar de bootjes van de modelbouwvereniging bij de Haven (ook leuk in het donker!).

Live-muziek

Shanty-koor Op Volle Kracht zingt om 20.00 en om 21.00 uur uit volle borst op het Marktveld. Swingen kun je op de Kaai met de Sing in Sisters (20.30, 21.30 en 22.30 uur).

Gedurende de dag is er Romeinse muziek en zal ook het draaiorgel van de familie Rossen niet ontbreken! In de grote kerk zullen orgelconcerten gegeven worden op het misschien wel mooiste orgel van Goeree-Overflakkee.

Dorst gekregen?

Breng dan een bezoekje aan de terrassen van Solaes (Sint Joris Doelstraat), Voetbalvereniging Flakkee op de Kaai of die van het Streekmuseum op het Marktveld. Ook staan de deuren open van de Remonstrantse Kerk waar je onder het genot van een kopje koffie de expositie kan bekijken van fotograaf Fons Kern met het thema Barcelona.

Vanzelfsprekend zullen in de historische kern die dag een aantal wegen zijn afgesloten, zoals de Krakeelstraten en de Haven.

Programma  
14:00 Opening op Marktveld
14:30 Rondwandeling door gids. Start bij museum
15:00 Toneelstukje Oens Neeltje op Marktveld
15:20 Onthulling informatiepaneel bij grenspaal Holland/Zeeland
15:30 Rondwandeling door gids. Start bij museum
16:00 Toneelstukje Oens Neeltje op Marktveld
16:30 Rondwandeling door gids. Start bij museum
17:00 Toneelstukje Oens Neeltje op Marktveld
19:00 Toneelstukje Oens Neeltje op Marktveld
20:00 Optreden Shantykoor op Marktveld
20:30 Optreden Sing in Sister Kaai
21:00 Optreden Shantykoor op Marktveld
21:30 Optreden Sing it Sister Kaai
22:30 Optreden Sing it Sister Kaai

“Tot op ‘t durp”.

Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Openingstijden

zo & ma. gesloten
di. 13:30-16:30
wo. 13:30-16:30
do. 13:30-16:30
vr. 13:30-16:30
za. 13:30-16:30

 

Bezoek onze webshop! 

Kerkstraat 2-12, 3245 AK Sommelsdijk

06-52 15 31 69

info@streekmuseum.nl

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 5.00
€ 2.50
Gratis

Betalen kan per PIN of contant. Wij accepteren nu ook de Museumkaart.

Rondleidingen en groepsbezoek

Wilt u de bijzondere geschiedenis en leuke wetenswaardigheden weten van de collectie van het Streekmuseum? Ga mee met onze rondleiders en laat u meevoeren door de eeuwen heen.

Voor een groepsbezoek buiten openingstijden en voor rondleidingen kunt u het museum bellen. Mobiel: 06 52 15 31 69

Rondleiding tijdens openingstijden
Rondleiding buiten openingstijden
€ 15.00
€ 25.00

Bereikbaarheid

Komend vanaf Rotterdam of Zierikzee volgt u op de N59 de borden Middelharnis. Bij de verkeerslichten bij Oude-Tonge slaat u af de N215 op richting Middelharnis. Op de rotonde bij Middelharnis neemt u de tweede afslag, u doet bij de volgende twee rotondes hetzelfde. Daarna neemt u de tweede straat links, de Van Aerssenstraat. Rijd deze helemaal uit tot u op de Enkele Ring komt. Wij adviseren u hier te parkeren.

Een andere mogelijkheid is parkeren langs de Voorstraat of het Marktveld. Hiervoor houdt u op de Enkele Ring rechts aan en rijdt u als het ware om de kerk heen. U neemt vervolgens de eerste straat rechts, de Oranjestraat. U kunt vervolgens rechtsaf het Marktveld op of linksaf de Voorstraat.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee bevindt zich op loopafstand van de bushalte Sommelsdijk Krakeelstraat. Deze halte is bereikbaar via buslijn 136 die rijdt vanaf Busstation Stellendam en vanaf halte Schaapsweg N59 in Achthuizen. Deze laatste twee haltes zijn vanaf de grote doorgaande lijnen bereikbaar.

Blijf op de hoogte

    Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.

    Streekmuseum Goeree-Overflakkee
    17 beoordelingen