Vrijdagmiddag 18 augustus werden twee boeken over de Romeinen op Goeree overhandigd aan de burgemeester.
Tweeduizend jaar geleden liep de noordgrens van het Romeinse Rijk dwars door Nederland. Deze grens- en verdedigingszone, genaamd de limes, volgde de rivier de Rijn en werd bewaakt door forten, wachttorens, wegen en waterwerken.
Kustlimes
Ook langs de Noordzee stonden militaire versterkingen die gezamenlijk een verdedigingswerk vormden. De vroegere eilanden van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse delta hebben vermoedelijk allemaal een Romeinse versterking gehad. Deze kustforten vormde de Romeinse kustlimes.
Gedurende de Romeinse periode kwam handel in dit kustgebied tot bloei en gingen Romeinse culturele invloeden een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven.
Boek Romeinen aan de Kust
Veel Romeinse sporen zijn gevonden in de bodem. De eerste vondsten op Goeree-Overflakkee werden gedaan in de 17e eeuw op het strand van Goedereede. Het waren sporen van een verdwenen wereld. Het kreeg dan ook de toepasselijke naam de “Ouwe Waerelt”.
In het boek “Romeinen aan de Kust” neemt auteur Dianne van de Zande de lezer mee naar de Romeinse tijd. Ze beschrijft de Romeinse kust, de soldaten aan de grens, de handel in de Delta en wat er gebeurde na het vertrek van de Romeinen. In deze publicatie, die hoort bij de tentoonstelling ‘Romeinen aan de kust’ in het Streekmuseum, worden bijzondere vondsten uitgelicht en wordt een beeld geschetst van het leven in de Romeinse delta.
Met dit zeer fraai vormgegeven boek door DINK uit Dirksland komen de Romeinen letterlijk en figuurlijk tot leven. Het boek bevat zeer veel foto’s en is 90 pagina’s dik. Verkrijgbaar in het Streekmuseum en via de webshop voor slechts € 24,95. Romeinen – Streekmuseum
Terug-in-de-tijdschrift voor de jeugd
Auteur van dit mooi en kleurrijk vormgegeven boekwerk van maar liefst 47 pagina’s is Annet van Leersum, die eerder een soortgelijk tijdschrift schreef over de 12e eeuwse Marieke van Ouddorp.
Het verhaal in “Romeinen op Goeree” speelt deels in het heden en deels in het Romeinse verleden. Fantasie tegen een historische achtergrond, zo is de inhoud het beste te omschrijven. “Ik heb het verhaal verzonnen om het verleden tot leven te brengen, zodat de lezers het kunnen ontdekken en meemaken. Het verhaal eindigt in het Streekmuseum, waar de oude schoolplaten hangen in het klaslokaaltje. Op één van die platen zie je dat de Romeinen al bezig waren met het aanleggen van vloerverwarming”.
Speur mee met de detectives van het verleden in dit zeer mooi en kleurrijk vormgegeven drukwerk van maar liefst 47 pagina’s en ontmoet een Romeinse ruiter!
Verkrijgbaar in het Streekmuseum en via de webshop voor slechts € 12,95. Romeinen – Streekmuseum