De vondst, gedaan op landbouwgrond, bestaat uit 3000 munten en een daarbij behorende pot in scherven. Het gaat om circa zevenhonderd losse zilveren munten en een forse klomp aan elkaar vast zittende (gecorrodeerde) munten met daartussen aarde en zand. Of alle munten in deze klomp van zilver zijn, is nog niet vastgesteld. De meeste munten lijken te dateren uit de veertiende en vijftiende eeuw. De oudste is van 1305, de jongste van 1526. De munten zijn afkomstig uit tal van Europese landen, waaronder Engeland, Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland en Oostenrijk. Het totaal aantal munten, los en in de klomp, wordt ruwweg geschat op 3000! Een aantal zilvermunten zijn uniek en tot nu toe niet vergelijkbaar met eerder gevonden munten.
Meer weten? Bekijk: Muntschat Goeree-Overflakkee – Canon van Nederland
De afgelopen honderd jaar zijn met enige regelmaat muntschatten gevonden. De muntvondst in Dirksland behoort tot een van de grootste in Nederland in de afgelopen eeuw en de grootste uit de late middeleeuwen. Daarmee gaat het om een vondst van bijzonder belang en van nationale betekenis.
De tijd waarin de schat is begraven, was een zeer roerige periode. Het ligt voor de hand dat het om een plunderschat gaat omdat er ook knopen zijn gevonden. Dit zal nader onderzocht moeten worden. Piraat Rooie Klaas werd al genoemd en spreekt zeker bij de jongeren tot de verbeelding.
Dankzij financiële steun van de provincie Zuid-Holland is in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee een permanente expositie te zien voor het publiek. De expositie bestaat uit een replica van de klomp, de pot waarin de schat zat en een aantal originele zilveren munten.
Maar wie heeft nu de schat begraven? En wat zijn de bijzondere munten? Bekijk de filmpjes op het touchscreenscherm en laat je meevoeren naar de roerige tijden van de 16e eeuw!
Voor scholen is een lesbrief ontwikkeld. Mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland. Deze lesbrief is te vinden op www.educatie.streekmuseum.nl
WW: Streekverhalen