Kerkstraat 4-12 3245
AK Sommelsdijk
T 06-52153169

Openingstijden

ma. gesloten
di. 14:00 – 17:00
wo. 10.00 – 12.00 / 14.00 – 17.00
do. 14:00 – 17:00
vr. 14:00 – 17:00
za. 14.00 – 17.00

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 5.00
€ 2.50
Gratis
webshop
Tentoonstellingen

Schateiland Goeree-Overflakkee

Op zaterdag 28 juli 2018 deed Arco Hoekman uit Dirksland een opmerkelijke vondst in de polder tussen Dirksland en Sommelsdijk. Met zijn metaaldetector wist hij een muntschat te traceren, die uniek is voor Nederland. Het is een van de grootste laatmiddeleeuwse schatvondsten die ooit in Nederland zijn gedaan.

De vondst, gedaan op landbouwgrond, bestaat uit een zeer grote hoeveelheid munten en een daarbij behorende pot in scherven. Het gaat om circa zevenhonderd losse zilveren munten en een forse klomp aan elkaar vast zittende (gecorrodeerde) munten met daartussen aarde en zand. Of alle munten in deze klomp van zilver zijn, is nog niet vastgesteld. De meeste munten lijken te dateren uit de veertiende en vijftiende eeuw. De oudste is van 1305, de jongste van 1526. De munten zijn afkomstig uit tal van Europese landen, waaronder Engeland, Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland en Oostenrijk. Het totaal aantal munten, los en in de klomp, wordt ruwweg geschat op 3000! Een aantal zilvermunten zijn uniek en tot nu toe niet vergelijkbaar met eerder gevonden munten.

Betekenis van de vondst

De afgelopen honderd jaar zijn met enige regelmaat muntschatten gevonden. De muntvondst in Dirksland behoort tot een van de grootste in Nederland in de afgelopen eeuw en de grootste uit de late middeleeuwen. Daarmee gaat het om een vondst van bijzonder belang en van nationale betekenis.

De tijd waarin de schat is begraven, was een zeer roerige periode. Het ligt voor de hand dat het om een plunderschat gaat omdat er ook knopen zijn gevonden. Dit zal nader onderzocht moeten worden. Piraat Rooie Klaas werd al genoemd en spreekt zeker bij de jongeren tot de verbeelding.

De schat in het Streekmuseum

Vanaf dinsdag 9 april 2019 is in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te Sommelsdijk de permanente expositie te zien voor het publiek. De expositie bestaat uit een replica van de klomp, de pot waarin de schat zat en een aantal originele zilveren munten. Op een aantal bijzondere dagen zal de gehele originele schat te zien zijn. Het Streekmuseum zorgt die dagen voor passende veiligheidsmaatregelen.

afbeelding

Online speurtocht naar een heuse schat
Zoek op deze website een munt zoals je hier ziet en verzamel alle tien de letters. Zet je zoektocht naar de munten voort met het wachtwoord verkregen.

Openingstijden

ma. gesloten
di. 14:00 – 17:00
wo. 10.00 – 12.00 / 14.00 – 17.00
do. 14:00 – 17:00
vr. 14:00 – 17:00
za. 14.00 – 17.00

 

Het museum heeft in de winter (1 november tot 1 maart) aangepaste openingstijden. In de vakanties is het museum geopend.

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 5.00
€ 2.50
Gratis

Betalen kan per PIN of contant. Helaas accepteren wij geen museumkaart.

Rondleidingen en groepsbezoek

Wilt u de bijzondere geschiedenis en leuke wetenswaardigheden weten van de collectie van het Streekmuseum? Ga mee met onze rondleiders en laat u meevoeren door de eeuwen heen.

Voor een groepsbezoek buiten openingstijden en voor rondleidingen kunt u het museum bellen. Mobiel: 06 52 15 31 69

Rondleiding tijdens openingstijden
Rondleiding buiten openingstijden
€ 15.00
€ 25.00

Bereikbaarheid

Komend vanaf Rotterdam of Zierikzee volgt u op de N59 de borden Middelharnis. Bij de verkeerslichten bij Oude-Tonge slaat u af de N215 op richting Middelharnis. Op de rotonde bij Middelharnis neemt u de tweede afslag, u doet bij de volgende twee rotondes hetzelfde. Daarna neemt u de tweede straat links, de Van Aerssenstraat. Rijd deze helemaal uit tot u op de Enkele Ring komt. Wij adviseren u hier te parkeren.

Een andere mogelijkheid is parkeren langs de Voorstraat of het Marktveld. Hiervoor houdt u op de Enkele Ring rechts aan en rijdt u als het ware om de kerk heen. U neemt vervolgens de eerste straat rechts, de Oranjestraat. U kunt vervolgens rechtsaf het Marktveld op of linksaf de Voorstraat. Houdt u er rekening mee dat u hier op woensdagen vanwege markt niet kunt parkeren!

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee bevindt zich op loopafstand van de bushalte Sommelsdijk Krakeelstraat. Deze halte is bereikbaar via buslijn 136 die rijdt vanaf Busstation Stellendam en vanaf halte Schaapsweg N59 in Achthuizen. Deze laatste twee haltes zijn vanaf de grote doorgaande lijnen bereikbaar.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.

Streekmuseum Goeree-Overflakkee
17 beoordelingen