Flag of Germany
Het laatste nieuws

Kom aan boord van de MD3

Een uitnodiging die klinkt als een avontuur op de golven van mogelijkheden. “Als je aan boord stapt, word je een deel van ons verhaal”, aldus een bestuurslid van de Stichting Visserij Historie Middelharnis (SVHM. Kom zaterdag 8 juni naar de haven van Middelharnis. Klik hier voor het volledige programma van het FLUZI-feest. Programma FLUZI-FEEST 8 juni – Streekmuseum. Algemeen persbericht: FLUZI feest zaterdag 8 juni – Streekmuseum

De “schokker” MD3 viste vanaf 1956 tot 1968 op het Haringvliet vanuit Middelharnis. De MD3 is destijds eigendom geweest (1956-1970) van de familie Groen. Het schip werd in 1970 verkocht. Het schip is in 2022 teruggekeerd naar de haven van Middelharnis en is het laatste historisch varend erfgoed van Middelharnis.

Voor mijn part…

De kosten worden gedekt met de verkoop van zogenaamde “Scheepsparten” zoals in het verleden in Middelharnis gebruikelijk was. Wil je ook een part? Meld je die dag aan in de historische havenkom van Middelharnis waar dit prachtige schip die dag zal liggen.

Torpedoboot van 1883-1923

Wat was dat voor een schip? De huidige MD3 is in 1883 gebouwd. De schokker was bestemd voor het Korps Torpedisten, een onderdeel van de artillerie.

Het Korps Torpedisten gebruikte de zware, zeewaardige schokkers om elektrische mijnen te leggen in de zeegaten. De ontsteking was te bedienen via een elektriciteitsdraad. Dit in tegenstelling tot de magnetische mijnen die de marine gebruikte.

De schokkers van de torpedisten waren voorzien van een grootzeil en een stagfok. De zeilen – met een oppervlak van 195 vierkante meter – zijn echter niet veel gebruikt. Meestal bracht een sleepboot de vaartuigen naar de plaats van bestemming.

Stap aan boord en ontdek de Vette Visserstruien

Op zaterdag 8 juni verwelkomen de bestuursleden van de Stichting Visserij Historie (SVHM) iedereen aan boord tijdens het FLUZI-feest in Middelharnis. Ze dragen trots de blauwe visserstruien van Middelharnis, die speciaal voor deze gelegenheid zijn gebreid door vrijwilligers van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

Deze visserstruien zijn niet zomaar kledingstukken; ze zijn cultuurhistorisch erfgoed.

Meedoen met breien of haken? Dezelfde dag zitten tientallen personen te breien in de kerkbanken van de Grote- of Sint Michaëlskerk even verderop.

Ze breien met liefde en toewijding pannenlappen met een vissersmotief! (voor dit project aanmelden via breicafesteekjelos@gmail.com – uiterste aanmelddatum zaterdag 1 juni 2024)

Vette Visserstruien! Een perfecte match met de MD3, het varende maritieme erfgoed van Goeree-Overflakkee.

Openingstijden

zo & ma. gesloten
di. 13:30-16:30
wo. 13:30-16:30
do. 13:30-16:30
vr. 13:30-16:30
za. 13:30-16:30

Groepsbezoek mogelijk op afspraak.

Bezoek onze webshop! 

Kerkstraat 2-12, 3245 AK Sommelsdijk

06-52 15 31 69 of 0187 – 48 37 78.

info@streekmuseum.nl

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 7.50
€ 2.50
Gratis

Betalen kan per PIN of contant. Wij accepteren nu ook de Museumkaart en de EILANDPAS.

LET OP! Kaartjes via de EILANDPAS koop je voorafgaand via: Toegang Streekmuseum in Sommelsdijk | Goeree-Overflakkee (visitgo.nl)

Rondleidingen en groepsbezoek

Wilt u de bijzondere geschiedenis en leuke wetenswaardigheden weten van de collectie van het Streekmuseum? Ga mee met onze rondleiders en laat u meevoeren door de eeuwen heen.

Voor een groepsbezoek buiten openingstijden en voor rondleidingen kunt u het museum bellen. Mobiel: 06 52 15 31 69

Rondleiding tijdens openingstijden
Rondleiding buiten openingstijden (op verzoek)
€ 35.00

Bereikbaarheid

Komend vanaf Rotterdam of Zierikzee volgt u op de N59 de borden Middelharnis. Bij de verkeerslichten bij Oude-Tonge slaat u af de N215 op richting Middelharnis. Op de rotonde bij Middelharnis neemt u de tweede afslag, u doet bij de volgende twee rotondes hetzelfde. Daarna neemt u de tweede straat links, de Van Aerssenstraat. Rijd deze helemaal uit tot u op de Enkele Ring komt. Wij adviseren u hier te parkeren.

Een andere mogelijkheid is parkeren langs de Voorstraat of het Marktveld. Hiervoor houdt u op de Enkele Ring rechts aan en rijdt u als het ware om de kerk heen. U neemt vervolgens de eerste straat rechts, de Oranjestraat. U kunt vervolgens rechtsaf het Marktveld op of linksaf de Voorstraat.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee bevindt zich op loopafstand van de bushalte Sommelsdijk Krakeelstraat. Deze halte is bereikbaar via buslijn 136 die rijdt vanaf Busstation Stellendam en vanaf halte Schaapsweg N59 in Achthuizen. Deze laatste twee haltes zijn vanaf de grote doorgaande lijnen bereikbaar.

Blijf op de hoogte

    Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.

    Streekmuseum Goeree-Overflakkee
    17 beoordelingen