Flag of Germany
Het laatste nieuws

Programma Grote- of Sint Michaëlskerk van Middelharnis

Tijdens het FLUZI-feest 8 juni zijn er van 10:00-15:00 uur diverse activiteiten in de Grote- of Sint Michaëlskerk aan de Ring in Middelharnis. Deze dag speciaal via “de Heul” onder het oude Raadhuis aan de Voorstraat bereikbaar. In en om de kerk zijn tal van activiteiten. Van pop-up Breicafé tot lezing over het leven en werk van W.G. van de Hulst: er is voor elk wat wils. Algemeen persbericht: FLUZI feest zaterdag 8 juni – Streekmuseum

Onderstaand een overzicht van de activiteiten:

“’n Bakkie mit wat lekkers”

10:00-15:00 uur: Gezellig terras waar koffie/thee “mit iets d’r bie” kan worden genuttigd.

Pop-up Breicafé door Breicafé “Steekje los”

10:00-13:15 uur: Geen preken maar steken; breien in de kerk, wie wil dat niet eens een keer ervaren?! Neem je brei-of haaknaalden mee en schuif aan in de kerk om met elkaar de breinaalden te laten tikken. Iedereen die kan breien, haken of borduren is van harte welkom om mee te doen. Blijf je de hele tijd of brei je maar een half uurtje mee; alles is goed! Toegang gratis.

Daarnaast kun je ook meewerken aan een speciaal project: Visserstruienpannenlappen voor het Streekmuseum (voor dit project aanmelden via breicafesteekjelos@gmail.com – uiterste aanmelddatum zaterdag 1 juni 2024).

Wanneer je je aanmeldt voor dit project krijg je bij binnenkomst 4 bolletjes katoen (goed voor 2 sets pannenlappen) en een patronenboekje. Het is de bedoeling dat je van het katoen 2 sets pannenlappen breit (hoeft niet allemaal op 1 dag); 1 paar voor jezelf en 1 paar voor de verkoop in het Streekmuseum.

Rond 12:30 uur ontvang je een historisch lunchpakket.

De kosten voor dit complete programma zijn slechts €7,50 per persoon.

Lezing over het Leven en Werk van auteur W.G. van de Hulst

Wie kent ze niet: de “zondagschoolboekjes” en schoolboekjes van schrijver W.G. van de Hulst. “Het klompje dat op het water dreef”, “Bruun” en “In de Soete Suikerbol” zijn aan vele generaties kinderen voorgelezen en zijn nog steeds populair.

Om 13:15 uur geeft Annemarie Fokker een interactieve lezing over het leven en werk van deze schrijver in de Grote- of Sint Michaëlskerk.

Iedereen, van jong tot oud, kan hier gratis bij aanschuiven. Na de lezing en het luisteren van een herkenbaar “W.G. van de Hulst-verhaal” wordt in de Hoeksteen (naast de kerk) nog een documentaire over de auteur vertoond. Tot die tijd wordt in de Hoeksteen de FLUZI-film vertoond met originele beelden van de opening van de brug.

In klederdracht op de foto in de klas bij W.G. van de Hulst

Op zaterdag 8 juni staat er een bijzondere activiteit op het programma: ga in klederdracht op de foto bij schoolmeester W.G. van de Hulst! De dames van Nostalgie 1880-1920 verwelkomen je met open armen en koffers vol prachtige kleding. Voor de kleintjes van 2 tot 12 jaar én misschien zelfs iets voor de volwassenen.

Stel je voor: in een oude schoolbank uit het Streekmuseum, ingericht zoals de fotografen dat rond 1910 deden in hun ateliers. De geur van antieke stoffen en daar zitten je kinderen, gehuld in authentieke klederdracht. Een unieke ervaring om vast te leggen met je mobiel.

Beklimming van de kerktoren – voor iedereen die géén hoogtevrees heeft!

Op een aantal momenten (kijk voor de exacte tijden op 8 juni op de aankondigingen bij en in de kerk) is het mogelijk om, onder begeleiding van een gids, de kerktoren te beklimmen. Aanmelden voor de rondleidingen kan ter plekke.

Rondleiding door de 15e eeuwse Grote- of Sint Michaëlskerk

De hele dag zijn er gidsen in de kerk aanwezig die veel over de historie van dit laatgotisch kerkgebouw weten. Vragen staat vrij!!

Want wie was Sint Michaël eigenlijk naar wie de kerk vernoemd is? Ontdek wie de rijke stinkerds zijn van het dorp en zoek in de pilaren naar het verborgen duiveltje.

Gedichtenworkshop door de Reizende Dichters

In het Jeugdhonk, tussen het Oude Raadhuis en de Grote- of Sint Michaëlskerk, zijn de Reizende Dichters aanwezig. Je kan daar bij verschillende Reizende Dichters aanschuiven om naar hun gedichten te luisteren. Heb je zelf al een keer een gedicht gemaakt? Wees welkom. Laat je inspireren en/of jou op weg helpen om ook een gedicht te maken. Misschien in het thema van de FLUZI of de verbinding met de overkant?

De Reizende Dichters is een collectief van vrijetijdsdichters – dichters, die op enigerlei wijze een band hebben met Goeree-Overflakkee en omstreken.

Het gedicht op de gevel van het gemeentehuis in Middelharnis is ook van een Reizende Dichter. Die er nu hangt gaat toepasselijk over de Hellegatsplaten en de Haringvlietbrug – bijna thuis.

Hopelijk tot ziens in de Grote- of Sint Michaëlskerk van Middelharnis! Programma FLUZI-FEEST 8 juni – Streekmuseum

Openingstijden

zo & ma. gesloten
di. 13:30-16:30
wo. 13:30-16:30
do. 13:30-16:30
vr. 13:30-16:30
za. 13:30-16:30

Groepsbezoek mogelijk op afspraak.

Bezoek onze webshop! 

Kerkstraat 2-12, 3245 AK Sommelsdijk

06-52 15 31 69 of 0187 – 48 37 78.

info@streekmuseum.nl

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 7.50
€ 2.50
Gratis

Betalen kan per PIN of contant. Wij accepteren nu ook de Museumkaart en de EILANDPAS.

LET OP! Kaartjes via de EILANDPAS koop je voorafgaand via: Toegang Streekmuseum in Sommelsdijk | Goeree-Overflakkee (visitgo.nl)

Rondleidingen en groepsbezoek

Wilt u de bijzondere geschiedenis en leuke wetenswaardigheden weten van de collectie van het Streekmuseum? Ga mee met onze rondleiders en laat u meevoeren door de eeuwen heen.

Voor een groepsbezoek buiten openingstijden en voor rondleidingen kunt u het museum bellen. Mobiel: 06 52 15 31 69

Rondleiding tijdens openingstijden
Rondleiding buiten openingstijden (op verzoek)
€ 35.00

Bereikbaarheid

Komend vanaf Rotterdam of Zierikzee volgt u op de N59 de borden Middelharnis. Bij de verkeerslichten bij Oude-Tonge slaat u af de N215 op richting Middelharnis. Op de rotonde bij Middelharnis neemt u de tweede afslag, u doet bij de volgende twee rotondes hetzelfde. Daarna neemt u de tweede straat links, de Van Aerssenstraat. Rijd deze helemaal uit tot u op de Enkele Ring komt. Wij adviseren u hier te parkeren.

Een andere mogelijkheid is parkeren langs de Voorstraat of het Marktveld. Hiervoor houdt u op de Enkele Ring rechts aan en rijdt u als het ware om de kerk heen. U neemt vervolgens de eerste straat rechts, de Oranjestraat. U kunt vervolgens rechtsaf het Marktveld op of linksaf de Voorstraat.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee bevindt zich op loopafstand van de bushalte Sommelsdijk Krakeelstraat. Deze halte is bereikbaar via buslijn 136 die rijdt vanaf Busstation Stellendam en vanaf halte Schaapsweg N59 in Achthuizen. Deze laatste twee haltes zijn vanaf de grote doorgaande lijnen bereikbaar.

Blijf op de hoogte

    Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.

    Streekmuseum Goeree-Overflakkee
    17 beoordelingen